Min psykiske sårbarhed er en styrke

ADHD

At få diagnosen ADHD har ikke ændret Morten Benjamin som menneske. Men det har gjort ham klogere på sig selv, og hvorfor han handler, som han gør. I 2012 stod 22-årige Morten Benjamin på scenen i X Factor. Og selv om musik er det, der fylder mest i Morten Benjamins liv, så er ADHD også en del af hans liv.

Det normale menneske er en illusion, og er det ikke fantastisk! Hvor kedeligt er det ikke at være normal. Man ændrer ikke personlighed, fordi man får en diagnose. ADHD er ikke min personlighed. Jeg er stadig same old Morten Benjamin – følsom, intelligent, reflekterende og filosofisk. En der tænker meget over livet og lykken. Og så er jeg en kæmpe sucker for kærlighed og musik – i den rækkefølge, siger Morten Benjamin og griner stort.

Det er kun et år og tre måneder siden, at Morten fandt ud af, at han har ADHD. Det skete, fordi hans storesøster fik konstateret ADHD.

- Det blev tydeligt, at der var nogle lighedstegn med min søster, og min familie kiggede på mig og sagde: Er der ikke nogen klokker, der ringer Morten?

Indtil da, var der ingen, der havde tænkt i de baner. For selv om Morten aldrig rigtig fik lavet lektier, og havde svært ved at sidde i skolen hele dagen, så klarede han sig godt. Så godt, at han forlod folkeskolen med et snit på 10,2. – Jeg vil virkelig, virkelig gerne slå en kæp igennem fordommen om, at mennesker med ADHD er dummere eller mere uintelligente end andre. Det er simpelthen noget vrøvl.

Det var først, da han startede på gymnasiet, at problemerne for alvor viste sig.

- Det faglige var ikke noget problem. Jeg har altid været klog og klaret mig godt. Jeg har bare svært med at sidde på skolebænken og koncentrere mig en hel dag. Og pludselig havde det konsekvenser ikke at møde op eller aflevere opgaver. Så det gik helt skævt for mig. Jeg forsøgte at gennemføre som selvstuderende, men det gik ikke. Jeg prøvede HF i stedet, men det gik heller ikke. Det var bare nederlag på nederlag, og jeg var rigtig frustreret over ikke at kunne klare skolen. Jeg kunne ikke forstå det, og brugte meget af min tid på at tænke over, hvordan jeg blev lykkelig, fortæller han.

Efter MortenBenjamin fik konstateret ADHD, kom han i kontakt med en psykiater og blev tilknyttet Udviklingshuset i Horsens, som er et sted, der bl.a. hjælper unge med ADHD.

- Det er det bedste, der er sket for mig i mit liv. Det var en øjenåbner. Jeg gik fra uvidenhed til klarhed. De hjalp mig til at forstå mig selv bedre. Hvorfor jeg reagerer, som jeg gør og så forholde mig til det. Jeg har lært en masse om mig selv, og at blive bedre til at gøre tingene på en måde, der passer mig, forklarer Morten Benjamin, der nu læser HF på VUC, og kun mangler to fag.

- For mig betyder ADHD, at jeg hele tiden får en million indtryk. Det er ligesom, jeg har en ekstra antenne, som gør mig hypersensitiv. Jeg opfanger alle mulige signaler. Jeg er hele tiden på og har svært ved at fokusere og koncentrere mig om kun en ting. Det er lyde, stemmer, mennesker, bevægelser – ja alt.  Og så har jeg meget energi, jeg skal af med.

ADHD en ressource

Den øgede sensitivitet har Morten Benjamin valgt at se som en positiv ting.

- For mig er ADHD ingen stopklods. Tværtimod ser jeg det som ekstra ressource eller en styrke, fortæller han.  - Da jeg fandt ud af, jeg havde ADHD, brugte jeg det i starten som undskyldning for alt, jeg gjorde: Det er også fordi, du har ADHD, sagde jeg hele tiden. Men det eneste jeg fik ud af det, var, at jeg satte en masse begrænsninger for mig selv.  Jeg har besluttet ikke at lade ADHD styre mit liv, at erkende min sårbarhed, være åben om det, og se mulighederne i det. ADHD giver mig en sårbarhed og inderlighed, der sætter mig i bedre kontakt med min musikalitet. Det gør mig til en bedre musiker. Den sårbarhed vil jeg ikke leve uden.

Musikken giver mig ro

Musikken bruger Morten Benjamin til at slappe af og geare ned.

- Jeg har altid følt mig anderledes, ikke udenfor, men anderledes. Jeg er impulsiv og har så meget energi, at jeg rent motorisk er nødt til at lukke noget damp ud en gang i mellem. Derfor cykler og træner jeg en del. Og så er der musikken. Det er min form for meditation. Jeg spiller tit om aftenen, når jeg ikke kan sove. Så kan jeg ligge på sengen med guitaren og bare slå en tone an og lade den klinge eller bare lade fingrene lege med strengene og lade tankerne løbe. Det giver mig en fantastisk følelse i kroppen, og det giver mig ro.

Mortens råd til andre unge, der har ADHD:

  • Vær åben om din sårbarhed over for familie og venner
  • Lad være med at gøre ADHD til din personlighed eller forklare alt, du gør med, at du har ADHD.
  • Lær at se ADHD som en ressource, du kan bruge aktivt, i stedet for en begrænsning

Det værste, man kan gøre over for personer med psykisk sygdom:

  • Kun at forholde sig til menneskers diagnose og glemme, at de har deres helt egen personlighed.
  • At tro mennesker med psykiske problemer er mindre intelligente.
  • At trække sig og være bange for at spørge ind eller tale om det.