Herunder kan du læse forskellige personlige historier, som hver især beskriver nogle af de problematikker, der kan være, når man har en psykisk sygdom.
Mads Fabricius er hovedpersonen i dokumentaren Retten til at være rask, som kan ses på Filmstriben. I filmen følger man Mads' kamp for at genvinde de rettigheder, han mistede, da han blev ramt af skizofreni som 16-årig. Mads er i dag helt symptomfri og har været det i 10 år. Mads fortæller her, hvor han er i sit liv i dag, og hvad den mangeårige kamp har betydet for ham. Han er i dag 34 år og i fuld gang med psykologistudiet, som han efter planen færdiggør til januar 2021.
Camilla Mille, snart 23 år og er sygemeldt med depression – velkommen til min personlige historie!
Som teenager bliver Thomas diagnosticeret med paranoid skizofreni, og han mærker livet tage en uventet drejning. I skjul udvikler Thomas et alkoholmisbrug for at undertrykke sine tanker og følelser. Det seneste halve år har Thomas gennemgået en stor livsforandring, hvorfor han i dag kender sine styrker og begrænsninger, og ser fremtiden i et nyt lys.
ADHD
At være velfungerende, ambitiøs og folketingspolitiker passer ikke på billedet af en person med ADHD. Det var den gængse opfattelse, Anne Marie ofte stødte på, da hun i en alder af 29 år fik konstateret ADHD. Til gengæld førte diagnosen til en større forståelse for, hvad der lå til grund for hendes stressudløste depressioner. I dag er hun på barsel med sit første barn og har foretaget nogle svære prioriteringer i sit liv.
ADHD | lydfil |
Anders Stjernholm har siden sin barndom lidt af ADHD, men det var først i en alder af 26 år, at han fik en diagnose. I dag er det vigtigt for ham at gøre folk opmærksomme på, at ADHD er en meget bred diagnose og ikke automatisk betyder, at alle med ADHD er ens.
Posttraumatisk stresssyndrom - PTSD
Maria Bødiker er høj, slank og sund at se på. Hun ser stærk og velfungerende ud. Hendes tre børn ser stærke og velfungerende ud – og er det. De bor i en god lejlighed, der er lækkert indrettet i et af Aarhus' bedste kvarterer. Alt ser fint ud, og er det for så vidt. Der er bare den vigtige detalje, at Maria Bødiker lider af posttraumatisk stresssyndrom.
Som dementorer, der suger alle minder, godt humør, håb og grundlæggende glæde ud af én. Sådan beskriver Camilla Jespersen følelsen af depressionen, som familien og omgivelserne ikke kunne forstå eller acceptere. Camilla fik hjælp, og hun kan i dag vende den hårde nedtur til en styrke, så hun kan hjælpe andre i samme situation - blandt andet ved at fortælle sin inspirerende historie.
Bipolar lidelse - maniodepressiv sygdom
Skizofreni
Hvorfor er du på førtidspension? - Du ligner da ikke en der fejler noget!
Hvis jeg bare havde en krone, for hver gang jeg er blevet stillet overfor denne undring!
Skizofreni kan måske ikke ses – men tro mig, den kan godt mærkes! Mennesker tæt på lærer hurtigt at skelne mellem en GOD dag og en DÅRLIG dag!
Social fobi
OCD
For knap tre år siden var 17-årige Frederiks liv fyldt med stoffer, sprut og vold. I dag er stofferne byttet ud med musik og volden med gode venner, mens der er stadig plads til en øl og lidt fest. Men det kunne have set helt anderledes ud for Frederik, hvis ikke hans papfar og skolelærer havde taget fat i ham.
Angst - depression | PDF-fil |
Psykiske problemer kan have mange årsager. Frederikke er 18 år, da hun tager til England for at arbejde, men en aften sker der noget, som kommer til at ændre hendes liv for altid. Hun bliver voldtaget af fem mænd. Og der går fem år, før hun siger det til nogen. Oplevelsen efterlader Frederikke med ar på sjælen, og det ender med, at hun bliver indlagt på psykiatrisk afdeling i 13 måneder.
Paranoid skizofreni
Pårørende | lydfil |
Anna Thygesens mor led gennem Annas barndom og tidlige ungdom af voldsommere og voldsommere bipolar affektiv lidelse, tidligere kaldt maniodepresiv lidelse. Da Anna var 21 år, begik hendes mor selvmord. I dag er Anna ikke bange for at sige højt, at det er en beslutning, hun forstår og respekterer.
Angst
Jeg er i dag rask og uden medicin, men lever selvfølgelig med mine ar fra sygdomstiden. Det værste er dog stadig de ar, jeg har givet de mennesker, der stod mig bi. Jeg kan se, at især min familie har svært ved at slippe det igen... derfor brevet. Det er dog ikke rettet imod nogen bestemt. Måske kan det give andre inspiration, så derfor sender jeg det.
Dette brev er ikke henvendt til en bestemt person, men er et brev til alle angstramte og deres pårørende. Jeg håber, at brevet kan sætte ord på noget af det der er svært at få sagt til sine venner og familie, og forhåbentlig kan det give et indblik i, hvordan man som angstramt kan tænke og føle. Jeg er formentlig ikke den eneste, der har mistet venner o.lign. på vejen mod et angstfrit liv. Det kan være en lang proces at blive rask, og det kræver sin mand eller kvinde at holde fast i et menneske, der til tider kun er skyggen af sig selv. Men måske ville flere holde fast, hvis de forstod at det ikke er dem den angstramte forsøger at undgå, men at angsten for angsten kan være så stærk, at det er lettere for den angstramte blot at blive væk fra f.eks. en venindes fødselsdag.
For to et halvt år siden var 19-årige Simon Dec Pedersen så langt nede, at han ikke have lyst til at leve mere. Men så kom Laura heldigvis forbi.
Hver mandag morgen står Charlotte op, går i bad, sætter sit hår, stiger op på cyklen og cykler i samme retning som alle de andre, der er på vej til arbejde. For Charlotte er nemlig på vej til reklamebureauet Kernel, hvor hun arbejder som piccoline. Det betyder, at hun hver mandag morgen bevæger sig i samme retning som resten af samfundet, og det er altafgørende for Charlotte.
Spiseforstyrrelse
Der skulle en meget vedholdende mor til, før 23-årige Kristina Nielsen erkendte, at hun havde alvorlige psykiske problemer og fik hjælp og behandling.
Pårørende
Søskende til børn med handikap er en overset pårørendegruppe, som ikke ret mange fagpersoner forholder sig aktivt til. Derfor startede specialpædagogisk konsulent Malene Gerd Petersen sit arbejde med søskendekurser tilbage i 2000. Kurser, hvor det handler om at give plads til børnenes stemme og hvor børnene betragtes som eksperter og får mulighed for at sætte ord på deres tanker, glæder, bekymringer og håb.
Funktionelle non-epileptiske anfald
”Da jeg havde det allerværst, inviterede en veninde mig med i Tivoli… Jeg begyndte at græde, fordi jeg ikke kunne huske, hvordan man kommer ind i Tivoli. Til sidst måtte hun stave det hele for mig. Fortælle, hvad jeg skulle tage på, hvor jeg skulle stå af bussen og så videre. Jeg var helt hjælpeløs og uselvstændig.”
Bipolar affektiv lidelse | EN AF OS-ambassadør
Da Kim Bach i 2009 fortæller en kollega, at han lider af bipolar affektiv lidelse, tidligere kaldet manio-depression, bliver resultatet kort tid efter en fyringssamtale. Men på trods af mødet med fordommene, bruger Kim i dag åbenheden om sin sygdom til at nedbryde tabu om psykisk sygdom og til at inspirere andre.
Aspergers - ADHD
Bjarne havde ikke mange venner, drak for meget, havde rod i økonomien og et skræntende parforhold, indtil han en dag besluttede sig for at gøre noget ved det. På eget initiativ fik han i 2009 konstateret ADHD og Aspergers syndrom og har sidenhen indrettet sin dagligdag og sit arbejdsliv, så det passer til hans styrker og svagheder. Gennem forløbet har omgivelsernes reaktioner dog været blandede.
Borderline personlighedsforstyrrelse | lydfil |
Da Pia Frydensberg var ansat som kommunikations- og markedtingsansvarlig mærkede hun, hvordan hun begyndte at falde fra hinanden. Da hun prøvede at åbne op for sin chef og fortælle om sin situation, blev hun mødt at uforståenhed og afvisning. Efter kort tid brød Pia sammen på arbejdspladsen. Kort efter blev hun fritstillet.
”Du er en møgunge”, ”du bliver aldrig til noget” og ”du kan ingenting” var den mur, der mødte Patricia Skernby, da hun var barn. Men Patricia var ikke en møgunge – hun havde sygdommen ADHD. I dag mange år senere er Patricia glad for, at hun kæmpede sig til en anerkendelse af sin sygdom, men ser også tilbage med følelsen af svigt.
Skizofreni | lydfil |
Da Mads Fabricius var 16 år blev han ramt af voldsom skizofreni. Langsom begyndte Mads at isolere sig helt fra omverden, og da sygdommen var på sit værste, mistede han helt evnen til at tale. Mads fandt dog en udvej – masser af sport! Og via sporten lykkedes det ham noget, som mange tror, er en umulighed, når man lider af skizofreni – han blev rask.
Paranoid skizofreni - borderline Som 12-årig lagde Pernille sin første selvmordsplan – hun ville hoppe ud foran et tog, fordi hun følte, det var den nemmeste udvej. Efter flere selvmordsforsøg og indlæggelser kunne lægerne konstatere, at Pernille led af paranoid skizofreni og borderline. I dag er Pernille 25 år og førtidspensionist, og når hun tænker tilbage på de sidste otte år af sit liv, er hun skuffet over folks manglende støtte og tro på, at man faktisk godt kan blive rask.
Depression Jytte Rasmussen gik i år 2001 ned med en svær depression. En uforståelig konstant gråd blev afløst af en sindstilstand af ligegyldighed. Depressionen førte hende fra den lukkede psykiatriske afdeling til i dag at kunne leve et velfungerende liv med den. Et liv, der både er præget af (uhelbredelige) eftervirkninger, men også et liv med en ny vinkel på, hvad det vil sige at have en psykisk sygdom.
Anoreksi
Lena Iversen regner med, at hun sikkert altid vil skulle huske sig selv på, at man ikke springer et måltid over. Hun vil nok også altid have en tendens til at være lidt for opmærksom på, hvordan hun selv og andre ser ud. Hendes anorektiske lidelse brød ikke ud med et sæt, men udviklede sig langsomt fra midt i gymnasiet. Afsættet var en dårlig eksamen.
Angst, depression | lydfil |
Som barn husker Carsten Dahl, at han ikke havde noget filter over for stemninger – og ikke noget filter over for at kunne håndtere stemninger. Hvad der for andre mennesker var helt almindeligt, var for Carsten meget store dramaer.
Anna var netop begyndt i 10. klasse på en ny skole, da stemmerne talte til hende for første gang. En stemme sagde, at hun skulle slå sig selv ihjel. En anden stemme sagde, at hun ville blive slået ihjel, og at der var spioner omkring hende. En tredje stemme fortalte hende, at hun var dum, uduelig, grim og ikke kunne noget.
Skizoaffektivitet
”På et tidspunkt havde jeg en kæreste med samme lidelse som mig selv. Vi fik det begge to bedre og bedre og valgte at flytte sammen. Men så skete der det, at jeg kom i rigtig god trivsel, mens han fik det værre og værre. Jeg begyndte at arbejde i en café, alting gik fremad, og på et tidspunkt valgte jeg at slå op med ham. Dén oplevelse blev han meget syg af. Han friede til mig i desperation, og jeg sagde nej. Så begik han selvmord… Men han sagde altid til mig: ’Hvis du kan klare det her, så kan du klare alt! Og det tænker jeg så tit på.’”
For musiker og sanger Loreina begyndte livet med en skizofren lidelse for 9 år siden. Hun havde været udsat for et voldeligt overgreb, mens hun var på arbejde og efterfølgende blev hun angst og begyndte at høre stemmer, og det blev bare værre og værre. Hun blev indlagt og udredt, og man landede på diagnosen – skizofreni.
Når Christian tænker tilbage, kan han se, at der allerede var et eller andet specielt ved ham, da han gik i de små klasser i folkeskolen. Men det var først i gymnasiet, hans sygdom begyndte at præge ham for alvor. Han var socialt kejtet, og fagligt kæmpede han også for at følge med.
At få diagnosen ADHD har ikke ændret Morten Benjamin som menneske. Men det har gjort ham klogere på sig selv, og hvorfor han handler, som han gør. I 2012 stod 22-årige Morten Benjamin på scenen i X Factor. Og selv om musik er det, der fylder mest i Morten Benjamins liv, så er ADHD også en del af hans liv.
Anoreksi - stemmer
Da Jeanette Bay var allermest syg, var hun så fuld af skyld og skam, at hun troede, det var hendes skyld, da World Trade Centrene faldt i New York d. 11. september 2001. I dag er hun 28 år og læser til pædagog og holder foredrag om recovery-processen.
Bipolar sygdom
Roskilde Festival 1994 var netop overstået, og som så mange andre unge så Cecilie frem til at komme hjem og indhente de mange timers søvn, som under festivalen havde måttet vige til fordel for fest og farver. Men til forskel fra sine veninder faldt Cecilie ikke i søvn. Hun lukkede faktisk ikke et øje. Efter flere nætter uden søvn blev Cecilie indlagt, og lægerne konstaterede, at hun havde diagnosen bipolar.