Flere skal have en fair chance på arbejdsmarkedet med rimelige tilpasninger

Mindst 500.000 danskere lever lige nu med en psykisk sygdom. For de fleste er det forbigående. For andre er der tale om længerevarende eller tilbagevendende problemer. Psykisk sygdom kan ramme alle – også de dygtigste medarbejdere. Det har store konsekvenser for medarbejderne, deres arbejdsevne og for virksomhedens produktivitet og bundlinje.

Langt flere med en psykisk lidelse kan og ønsker at komme i arbejde. Men det kræver, at vi som samfund bliver bedre til at åbne øjnene for, at man i langt de fleste tilfælde sagtens kan varetage et job, selv om man har en psykisk lidelse.

Men måske er det ikke så svært, som du tror? Ofte er det meget få hensyn og tilpasninger, der skal til, for at en medarbejder kan yde sit bedste. Det behøver ikke være så kompliceret. Første skridt er en åben og ærlig snak om den enkelte medarbejders kompetencer, ressourcer og behov.

Download folderen Flere skal have en fair chance på arbejdsmarkedet med rimelige tilpasninger og få flere informationer om Landsindsatsen EN AF OS' indsatsområde arbejdsmarkedet.

I de otte film møder du personer, som har psykisk sygdom, og deres arbejdsgivere. De fortæller om betydningen af meningsfuld beskæftigelse, og hvad der som arbejdsgiver skal til for at skabe et job med rimelige tilpasninger, som gavner arbejdspladsen.


Mød Christina
I denne film møder du Christina, som er ambassadør i EN AF OS og har et fleksjob i en tømmervirksomhed, hvor hun er kontorassistent. Hun fortæller om, hvad det betyder for hende at være i beskæftigelse, hvad hun har brug for af rimelige tilpasninger og hvad der er vigtigt for hende på en arbejdsplads på baggrund af hendes psykiske lidelse.

 




Mød Jacob
I denne film møder du Jacob, som er ambassadør i EN AF OS og har et fleksjob på et lager. Han fortæller om, hvad det betyder for ham at være i beskæftigelse, og hvad han har brug for at rimelige tilpasninger. Jacob giver en række gode råd til, hvordan man møder en kollega, som har psykisk sygdom, samt gode råd til en kommende arbejdsgiver om, hvordan man kan have en ansat i fleksjob.
   

 

 


Mød Maria og hendes leder Jan
I denne film møder du Maria, som tidligere har været ambassadør i EN AF OS. Hun arbejder nu med brugerbaggrund og som pædagogisk medarbejder psykiatrien i Region Nordjylland. Maria fortæller om, hvad det betyder for hende at være i beskæftigelse, hvad hun har haft brug for af rimelige tilpasninger, og hvad der er vigtigt for hende i samarbejdet med hendes kollegaer og leder. Derudover møder du Marias leder Jan, som er daglig leder i PsykInfo og Center for pårørende. Han fortæller om, hvad det betyder for ham som arbejdsgiver, at have Maria ansat med rimelige tilpasninger.
   

 

Mød Frank og hans leder Bjarne
I denne film møder du Frank, som er ambassadør i EN AF OS, og arbejder i Psykiatriens Hus i Region Midtjylland. Frank fortæller om, hvad det betyder for ham at have et fleksjob og være i beskæftigelse. Derudover møder du Bjarne, som er ledende sygeplejerske i Psykiatriens Hus og Franks leder. Frank og Bjarne fortæller om deres samarbejde, og hvordan en åben og ærlig dialog har hjulpet dem begge og skabt en god kultur på arbejdspladsen. Bjarne og Frank giver en række gode råd til arbejdsgivere, som skal ansætte en i fleksjob.
   

 

 


Mød Nicolas
I denne film møder du Nicolas, som er ambassadør i EN AF OS og peermedarbejder i psykiatrien. Nicolas fortæller om, hvad det betyder for ham at være i beskæftigelse og anvende sine egne erfaringer med psykisk sygdom til at hjælpe patienter i psykiatrien. Han giver et personligt indblik i, hvad det vil sige at arbejde som peermedarbejder i psykiatrien, og hvordan han samarbejder med sine kollegaer.
   

 


Mød Henrik
I denne film møder du Henrik, som er ambassadør i EN AF OS og medejer af et firma. Henrik fortæller om, hvad det betyder for ham at være i beskæftigelse, hvordan han har håndteret det at have psykisk sygdom og hvordan det kan påvirke ham i hans arbejde som leder. Han giver desuden en række gode råd til arbejdsgivere om, hvordan man kan støtte en medarbejder eller kollega, som har psykiske problemer.
   

 

 


Mød Camilla og hendes leder John
I denne film møder du Camilla, som er ambassadør i EN AF OS og arbejder i administrationen i Region Syddanmarks Psykiatri. Hun fortæller om, hvad det betyder for hende at være i beskæftigelse, og hvad hun har brug for af rimelige tilpasninger. Derudover møder du John, som er Camillas leder. Han fortæller om, hvad det betyder for ham som arbejdsgiver, at have Camilla ansat med rimelige tilpasninger.
   

 

 


Mød Benjamin
I denne film møder du Benjamin, som er ambassadør i EN AF OS og arbejder som mekanikerlæring. Benjamin fortæller om hans vej mod en læreplads, mødet med fordomme om psykisk sygdom, og hvad det betyder for ham nu at være i beskæftigelse efter flere års sygdom. Benjamin giver en række gode råd til, hvordan man åbent kan tale om psykisk sygdom, og hvordan man som kollega og leder kan møde en medarbejder, som har psykisk sygdom.