Juletiden rummer ofte nogle ekstra udfordringer for personer, der har eller har haft en psykisk sygdom. Det viser en helt aktuel rundspørge foretaget af landskampagnen EN AF OS, hvor næsten to ud af tre oplever, at julen er en særlig hård tid på året. Men perioden efter julen kan også være tung. Fire ud af ti oplever et stort forventningspres for at være i feststemning til nytårsaften. Derfor er det vigtigt, at familie og venner viser forståelse for, at måden at markere nytåret på kan kræve lidt ekstra omtanke.
For mere end halvdelen, der lider af en psykisk sygdom, gør de sociale medier det lettere at søge råd og spørge om hjælp. Og 37 pct. af den danske befolkning bruger internettet som primær kilde til information om psykiske lidelser. Det viser nye tal fra landskampagnen EN AF OS, som har til formål at afstigmatisere psykisk sygdom i Danmark.
Mere end ni ud af ti personer, der har eller har haft en psykisk sygdom, mener, at mediernes måde at omtale psykisk sygdom på er medvirkende til at bekræfte fordomme overfor personer med psykiske lidelser. Det viser en ny undersøgelse. Undersøgelsen viser også, at halvdelen af de adspurgte føler, at medierne stempler dem, mens lige så mange fortæller, at de bliver triste af mediernes negative fokus på psykisk sygdom. Det viser en rundspørge blandt 1.235 personer, der har eller har haft en psykisk sygdom, foretaget for EN AF OS-kampagnen.
Mange unge går rundt med en psykisk sygdom, som de ikke vil eller tør fortælle om. I stedet for at søge professionel hjælp, vælger nogle selvmedicinering ved misbrug af stoffer. Landskampagnen EN AF OS, som har til formål at nedbryde tabu og fordomme om psykisk sygdom, sætter derfor nu særligt fokus på, at det skal være mere acceptabelt for unge at tale åbent om deres psykiske problemer.
I to tv-programmer blæser DR og landskampagnen EN AF OS sammen til kamp mod den uvidenhed og de fordomme, som mennesker med en psykisk sygdom dagligt må kæmpe med – oveni de udfordringer deres sygdom giver.
Mere end hver anden dansker mener, at psykiske lidelser kan have stor betydning for ens karrieremuligheder. Og derfor er det ikke overraskende, at tal fra Psykiatrifonden viser, at hver femte dansker har talt usandt til deres arbejdsplads om årsagen til sygefravær grundet psykiske problemer og angivet fysisk sygdom i stedet. Psykiske lidelser er fortsat voldsomt tabubelagt på arbejdspladsen, og det skal landskampagnen EN AF OS nu gøre noget ved.
Kun hver femte ved, at skizofreni kan helbredes. Men sandheden er, at tusindvis af danskere hvert år bliver helbredt. Og det er godt nyt, for skizofreni er netop den psykisk sygdom, som danskerne mener, der er flest fordomme ved at få. Psykiatrifonden og Landskampagnen EN AF OS arbejder på, at det skal være lettere at leve med og komme sig efter en psykisk sygdom. Det skal bl.a. ske ved at fjerne den tavshed, tvivl og tabu, der er forbundet med psykisk sygdom.
I løbet af de senere år har frivillige netværksfamilier for mennesker med psykisk sygdom vist sig at være til stor gavn over hele landet. Det mærker man også i Middelfart, der lige nu står og mangler familier til en lang venteliste af borgere med psykisk sygdom. ”Alle kan blive netværksfamilie. Det kræver blot, at man har lyst til at åbne sit hjem og vise omsorg for et andet menneske,” siger Jan Kjæmpe fra Middelfart Kommune.
Mennesker med psykisk sygdom fremstilles ofte som voldelige, farlige og utilregnelige i de danske medier. En helt ny undersøgelse viser imidlertid, at danskernes syn på mennesker med psykisk sygdom er meget mere nuanceret og positivt.
Ny kampagne vil udfordre fordomme om psykisk sygdom 85 procent af danskerne mener, at det er mere accepteret at have en fysisk sygdom end en psykisk sygdom – på trods af, at en halv million danskere lige nu er ramt af en psykisk sygdom. Det er den barske virkelighed, og det skal en ny kampagne, der hedder EN AF OS, forsøge at gøre op med. Kampagnen markeres over hele landet på Verdens Mentale Sundhedsdag den 10. oktober.