Nyheder

08.12.2021

Nyt online-forløb: Sådan fortæller du om psykisk sygdom i medier - og sikrer en mangfoldig og inkluderende dækning

Skrevet af journalist og underviser Lotte Rosdahl

Hver tredje omtale i 2019 af psykisk sygdom er stigmatiserende. Helt nøjagtig 34 procent, mens 43 procent af artiklerne var negative. 

Eksempelvis bliver mennesker med psykisk sygdom reduceret til deres sygdom med betegnelser som de psykisk syge og den skizofrene mand. Og psykisk sygdom kædes igen og igen sammen med kriminalitet. Meget hård kriminalitet. 

Det viste en undersøgelse foretaget af Infomedia for EN AF OS.

Mange forskellige medier stigmatiserer psykisk sygdom
Kigger man på listen over hvilke medier, der oftest bringer de stigmatiserende omtaler. Ja, så vil den sikkert overraske mange. 

Hvor man måske troede, at de højtråbende tabloidaviser topper listen, finder man medier som SkiveFolkeblad.dk, TV2Lorry og Information på en top 10. Samtidig er den redaktion, der producerer flest stigmatiserende artikler uden sammenligning Ritzau. Et medie, mange ellers forbinder med seriøsitet og kvalitet.

En ny bevidsthed frem for forældede vaner 
Når så mange medier stigmatiserer, handler det ikke nødvendigvis om, at man er ligeglad, eller om dårlige journalister eller dårlige medier. Mange gange sker det nemlig uden man ved det, og uden man vil det.

Årsagen til stigmatiseringen handler derfor om ekskluderene vaner og en autopilot, man for hurtigt slår til i en hverdag med mange bolde i luften. Ønsker vi i medierne at forbedre vores dækning - og det håber jeg, vi gør - handler det derfor i høj grad om at skabe en ny bevidsthed om vores arbejde. Så vi ved, hvor det er, vi kommer til at gå forkert.

Skab mangfoldig og inkluderende journalistik og kommunikation

Vaner ændres ikke på en dag! Jeg har derfor udviklet et helt nyt trænings-forløb for journalister, kommunikatører og redaktører. Forløbet hedder Inkluderende journalistik - skab repræsentation og bliv klar til fremtiden. 

På forløbet kommer vi til at arbejde med psykisk sygdom men også med andre grupper og emner. Over fem uger indarbejder deltagerne et sæt enkle og effektive redskaber, der sikrer en langt mere inkluderende og mangfoldig dækning.

Vi skal afkræfte fordomme og stereotyper

Som journalister og kommunikatører har vi et stort ansvar for ikke at forstærke stereotyper og fordomme. Og hvert eneste valg vi tager, hvad enten det drejer sig om en overskrift, et billede eller vinkel, er med til at skabe et helhedsbillede af mennesker med psykisk sygdom og af andre grupper. 

På dette helt nye forløb kommer vi derfor hele vejen omkring den journalistiske arbejdsproces og alle de forskellige valg. Det et betyder samtidig, at redskaberne bliver indarbejdet løbende i ens eget arbejde.

Redskaber bliver indarbejdet med det samme
Når man er færdig med kurset, har deltagerne en grundlæggende bevidsthed om og absolut klarhed over, hvor det går galt, og hvad man gør i stedet. 

Her foruden står man med en liste med nye ideer til historier, hvor flere grupper kan se sig selv i. En opdateret og mangfoldig kildeliste. En viden om inkluderende sprog og en guide til et nyt inkluderende billedarkiv - alt sammen målrettet ens arbejdsplads.

Bliv attraktiv i en medieverden under forandring
Jeg bliver ofte kontaktet af journalister og kommunikatører, der fortæller, at de længes efter at arbejde på en anden måde. En måde, der giver mere mening for andre men også for dem selv. Det er der mulighed for nu!

Aldrig før har der været så stor bevidsthed om, hvordan medierne fremstiller forskellige grupper. Tiden er nu til et paradigmeskifte i medier og kommunikation. Og jeg er derfor helt sikker på, at fremtidens medier og kommunikation er inkluderende, og at dem der først får indarbejdet nye redskaber, kommer til at stå sig godt. 

Kom gratis afsted eller få stort tilskud

Forløbet udbydes af Mediernes Efteruddannelse. Det betyder, at der er mulighed for at komme gratis afsted eller få et stort tilskud, hvis man er medlem af Dansk Journalistforbund og ledig, freelancer eller fastansat. 

Du kan læse mere om forløbet her: Inkluderende journalistik - Skab repræsentation og bliv klar til fremtiden

Lotte Rosdahl er journalist, forfatter og udvikler af metoden Inkluderende Journalistik. EN AF OS samarbejder med Lotte og bakker op om hendes vigtige budskab om, at netop medierne kan give de nuancer og den indsigt, der skal til, for at vi kan nedbryde fordomme og forstå hinanden bedre.