Unge

Vidste du, at flere udvikler en psykisk sygdom, når de er unge? Faktisk er det næsten 8 procent af alle unge mellem 15-25 år, som har eller har haft en psykisk sygdom. Det svarer for eksempel til, at der i en skoleklasse er tre elever, der har en psykisk sygdom eller alvorlige psykiske vanskeligheder. Hvis du selv har en psykisk lidelse, er du altså langt fra alene, ligesom mange kender en ung, der har en psykisk sygdom!

Julies historie 
Hjælp og rådgivning  
Hent materialer 
Se vores videoer 
 

På denne side kan du finde gode råd, se steder hvor du kan henvende dig for at tale om psykisk sygdom samt læse om andre unge, der fortæller om, hvordan det er at leve med en psykisk lidelse og komme videre i sit liv.

Det er både spændende og udfordrende at være ung. Det er her man for alvor begynder at frigøre sig, eksperimentere med drømme og håb om, hvordan man gerne vil leve og hvad man gerne vil opleve i sit liv. Det er også her mange begynder på en uddannelse, starter i job og skaber en selvstændig tilværelse. Samtidig er ungdomsårene også en sårbar periode for mange, fordi det er her alvorlige psykiske lidelser som f.eks. skizofreni kan bryde ud.

Hvis du selv har eller har haft en psykisk sygdom, eller kender en der har, så har du måske oplevet, at man kan blive mødt med mange fordomme, der ofte skyldes uvidenhed om psykisk sygdom. Skamfølelse over at have en psykisk lidelse eller frygt for andres reaktion, kan medføre, at man ikke får talt med nogen om, hvordan man har det. Den situation kan betyde at man også for sent kommer i behandling, at ens problemer vokser, og at det at have en psykisk sygdom bliver det som fylder mest i ens forståelse af sig selv. Derfor er større åbenhed og viden om at man kan komme sig med den rigtige hjælp meget vigtig.

Tal om det – det kan være vejen til at få hjælp!

I mange tilfælde vil der være familie, venner eller behandlere, som kan hjælpe, hvis du som ung oplever psykiske problemer. Men nogle gange er det rigtig svært for andre selv at finde ud af, om de skal gribe ind, og om du har brug for hjælp. Også selvom man godt kan fornemme at noget er forandret hos dig og din måde at være på.  Eksempelvis tvivl om, hvorvidt der er tale om symptomer, der er knyttet til egentlig sygdom, eller om du for eksempel bare er præget af en heftig pubertet, eller er inde i en svær periode, som alle nu og da kan opleve. Men det er vigtigt, at der bliver gjort noget, hvis du har symptomer. Her kan du læse, hvor du kan få hjælp og vejledning.

 

Hvorfor har kampagnen EN AF OS særlig fokus på unge?

 

EN AF OS arbejder for at fjerne de fordomme og den tavshed, der er omkring psykisk sygdom. På den måde skal det blive lettere for dig og dine omgivelser at tage fat i hinanden, spørge ind til behov for støtte og hjælp, men også at kunne bede om hjælp, hvis man har det dårligt.

Vi kommer ud på blandt andet uddannelsesinstitutioner landet over for at gøre opmærksom på vigtigheden af, at unge og deres lærere er mere åbne i forhold til at tale om psykiske problemer og sygdom. Vi deler materialer ud og holder oplæg, hvor bl.a. unge som har eller har haft en psykisk sygdom vil fortælle om det at leve med en psykisk sygdom og komme videre i sit ungdomsliv.

Her kan du læse om, hvad der sker i netop din region:

Region Nordjylland | Region Midtjylland | Region Syddanmark | Region Sjælland | Region Hovedstaden

 

Link til Bryd Tavsheden

Bryd Tavsheden

Vi har udviklet en hel hjemmeside - Bryd tavsheden – Ta’ fat i hinanden med oplysende, spændende og sjove spots, undervisningsmateriale og aktiviteter for alle unge mellem 14 - 20 år. Det henvender sig samtidig til forældre, lærere, pædagoger m. fl.

 

 

Du er ikke alene

Mange rammes af psykisk sygdom. Så har du selv en psykisk sygdom, eller er du ven til en, som har psykiske problemer, så er du ikke alene. Derfor er det vigtigt, at vi alle bliver bedre til at tale om psykisk sygdom og tage fat i hinanden, hvis vi fornemmer at der er brug for at få talt sammen.  

 • Ta’ fat i hinanden. Venner, familie, lærere, behandlere eller andre betyder rigtig meget for at få det godt igen.
 • Undervurder ikke problemerne.
 • Frygt ikke at give udtryk for din bekymring. Hold fast og giv ikke op, selv om du bliver mødt med en afvisning.
 • Spørg: ”Hvordan har du det?” I stedet for at spørge: ”Har du det godt?”
 • Respekter din vens eller den unges følelser - også selv om de kan være svære at forstå.
 • Vær åben og tal også om de svære tanker og situationer.
 • Hold fast i jeres kontakt og venskab, vær dig selv og gør de ting, I plejer at gøre sammen.

  Læs om andre unges erfaringer med psykisk sygdom:

  Foto Lærte at forstå stemmerne | paranoid skizofreni |

  Anna var netop begyndt i 10. klasse på en ny skole, da stemmerne talte til hende for første gang. En stemme sagde, at hun skulle slå sig selv ihjel. En anden stemme sagde, at hun ville blive slået ihjel, og at der var spioner omkring hende. En tredje stemme fortalte hende, at hun var dum, uduelig, grim og ikke kunne noget.

  FotoMin psykiske sårbarhed er min styrke | ADHD |

  At få diagnosen ADHD har ikke ændret Morten Benjamin som menneske. Men det har gjort ham klogere på sig selv, og hvorfor han handler, som han gør. I 2012 stod 22-årige Morten Benjamin på scenen i X Factor. Og selv om musik er det, der fylder mest i Morten Benjamins liv, så er ADHD også en del af hans liv.

  Foto Jeg vil så gerne bare være det samme sted som de andre| spiseforstyrrelse

  Lena Iversen regner med, at hun sikkert altid vil skulle huske sig selv på, at man ikke springer et måltid over. Hun vil nok også altid have en tendens til at være lidt for opmærksom på, hvordan hun selv og andre ser ud. Hendes anorektiske lidelse brød ikke ud med et sæt, men udviklede sig langsomt fra midt i gymnasiet.

  FotoFandt helbredelsen i sporten | skizofreni |

  Da Mads Fabricius var 16 år blev han ramt af voldsom skizofreni. Langsom begyndte Mads at isolere sig helt fra omverden, og da sygdommen var på sit værste, mistede han helt evnen til at tale. Mads fandt dog en udvej – masser af sport! Via sporten lykkedes det ham noget, mange tror, er en umulighed, når man lider af skizofreni – han blev rask.

  Foto af Frederikke Gruppevoldtaget og fortalte det først fem år senere | angst | depression |

  Frederikke er 18 år, da hun tager til England for at arbejde, men en aften sker der noget, som kommer til at ændre hendes liv for altid. Hun bliver voldtaget af fem mænd. Og der går fem år, før hun siger det til nogen. Oplevelsen efterlader Frederikke med ar på sjælen, og det ender med, at hun bliver indlagt på psykiatrisk afdeling i 13 måneder.

  Foto Som et stempel i panden | bipolar lidelse |

  Roskilde Festival var overstået, og som så mange andre unge så Cecilie frem til at komme hjem og indhente de mange timers søvn. Men Cecilie faldt ikke i søvn. Hun lukkede faktisk ikke et øje. Efter flere nætter uden søvn blev Cecilie indlagt, og lægerne konstaterede, at hun havde en bipolar og maniodepressiv lidelse.

  Kære ven | angst |

  Dette brev er ikke henvendt til en bestemt person, men er et brev til alle angstramte og deres pårørende. Jeg håber, at brevet kan sætte ord på noget af det der er svært at få sagt  til sine venner og familie, og forhåbentlig kan det give et indblik i, hvordan man som angstramt kan tænke og føle.

  Kære medmenneske | angst |

  En ungeambassadør, for tiden bosat i Sydfrankrig, har også ønsket at bidrage. Her med sin egen historie om angst. Hun har valgt at skrive et åbent brev til de mennesker, som hun føler var med til at redde hendes liv.

  Læs flere personlige historier her